Hakutulos

6. Rasti: Nähdyksi, kuulluksi, ymmärretyksi tuleminen, itsensä ja toisten arvostaminen

  • Ounasvaaran koivu. Kuva: A. Torvinen

    Ounasvaaran koivu. Kuva: A. Torvinen

6. Rasti: Nähdyksi, kuulluksi, ymmärretyksi tuleminen, itsensä ja toisten arvostaminen

1 LUETAAN OUNASVAARAN KOIVU SADUN VIIDENNEN OSAN LOPPU JA KUUDES OSA

“Samana yönä oli ensimmäinen talvikuutamo, ja kaikkein pienimmän tonttupojan ja kaikkein pienimmän tonttutytön piti viettää häitään. Morsian oli 365:s isosta sisarusparvesta, kaikkein nuorin ja kaikkein pienin. Siksi hänen häänsä olivatkin lykkäytyneet näin pitkälle, muut olivat jo viettäneet jo kesällä, kun tuomet ja kielot kukkivat.

Pikku tonttusulhanen oli hiljaa hiipinyt kotoaan ja kuljeskeli nyt itkien metsässä. Tunnin kuluttua alkaisivat häät, eikä hänellä ollut mitään kukkia viedä morsiamelleen. Pikku tonttutyttö itkisi varmaan kirkkaat silmänsä sameiksi. Samassa huomasi tonttupoika pienen puun täynnä valkoisia kimaltelevia kukkia. Äkisti pyyhki hän kyyneleet silmistään. Uskoisiko todeksi?

Tonttupoika juoksi puun luo. Se oli sama pieni koivu, joka oli itkenyt oksansa märäksi, joihin pakkanen oli puhaltanut huurretta, ja kuu maalannut kimaltaviksi. Puuta ei voinut tuntea samaksi.

– Kauniimpia kukkia ei morsiamelle voisi antaa, tuumi tonttu ja taitteli oksia niin paljon kuin saattoi kantaa. Miten iloiseksi pikku tonttumorsian tuli, ja kaikki sanoivat, että hän oli kaunein pikku morsian, mitä koskaan oli nähty.

Mutta Ounasvaaran yksinäinen koivu kasvoi ja katseli sisaruksiaan Pöyliövaaralla:

– En ole enää lainkaan pahoillani siitä, että tuuli kuljetti minut tänne, sanoi se. – Näinhän minä, miten iloinen pikku tonttumorsian oli. Ja ilo, se on sittenkin parasta maailmassa.”

 

2 HÄÄT, MITÄ NE MERKITSEVÄT, MITÄ HÄÄT SISÄLTÄVÄT, MIKÄ ON NIIDEN TARKOITUS

Pohditaan yhdessä yllä olevia kysymyksiä. Oletko sinä itse ollut mukana häissä, mitä sinä siellä näit, kuulit, teit jne. Millaiset ovat hyvät häät. Mitä tunteita häihin liittyy. Käsitellään rakkautta, mitä se sisältää, mitä rakkaus merkitsee aviopareille (mm toisen arvostamista).


3 HÄÄLAHJAN VALMISTAMINEN YMPÄRISTÖN LUONNONMATERIAALEISTA

Tehdään yhdessä morsiusparille häälahja ympäristön luonnonmateriaaleista. Lahja esitellään morsiusparille. Tämä voidaan myös tehdä pienryhmissä, pareittain tai yksittäin. Valmiit lahjat sitten esitellään vuorotellen morsiusparille.


4 HÄÄLAULUN TEKEMINEN JA ESITTÄMINEN / HÄÄRUNON TEKEMINEN JA ESITTÄMINEN

Tehdään yhdessä tai pareittain morsiusparille joko häälaulu tai hääruno, joka sitten esitetään muille. Häälaulun tai häärunon esittäminen voidaan tehdä tontturoolissa tai koivuna tai omana itsenään.


5 OUNASVAARAN KOIVU LAULAA ILOSTA JA RAKKAUDESTA

Laulun nimi: Ilo se on parasta maailmassa. Tehdään kappaleeseen sanoitus ja lauletaan yhdessä koivuna laulu muille Ounasvaaran puille.


6 OUNASVAARAN KOIVU TANSSII ILOSTA

Jokainen on vuorollaan koivu tai tonttu ja tanssii lyhyen koivun ilo tanssin ryhmän edessä ja muut kannustavat ja iloitsevat hänen kanssaan. Näin jatketaan, että kaikki halukkaat saavat tehdä koivun ilo tanssin ryhmän edessä. Voidaan tehdä myös pareittain, 2 esittää yhdessä Ounasvaaran koivun ilo tanssin, muut katsovat. Jokainen pari vuorollaan esittää sen muille. Tai tehdään pareittain sulhasen/morsiamen yhteinen ilo tanssi. Ilo tanssi voidaan tehdä myös yhdessä. Tanssi voidaan tehdä myös Ounasvaaran koivu oksatanssina siten, että käytetään mukana ympäristöstä löytyviä oksia.


7 LUETAAN OUNASVAARAN KOIVU SATU ALUSTA LOPPUUN

Keskitytään silmät kiinni eläytyen kuuntelemaan Ounasvaara satu alusta loppuun. Avataan silmät, kun satu on kokonaisuudessaan luettu läpi.


8 LOPUKSI

Otetaan toisia kädestä kiinni ja mennään piiriin. Toistetaan 2 kertaa yhdessä yhtä aikaa Minä Olen Hyvä! Sitten toistetaan 2 kertaa yhtä aikaa Me Ollaan Hyviä!

Vinkit sadun käsittelyyn on tehnyt Mika Harjumaa.

Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja

Tietoja

  • Katsottu: 1119
  • Latitude: 66.5027366315836
  • Longitude: 25.7719085559387

Palaute

Lähetä palautetta

Jaa reitti


QR