Hakutulos

Rommelin kenttä

  • Rommelin kenttä. Kuva: A. Torvinen

    Rommelin kenttä. Kuva: A. Torvinen

Rommelin kenttä

Ranuantien itäpuolella on Rommelin kentäksi kutsuttu urheilukenttä. Kentän rakensivat saksalaisen Heerin leipomokomppanian Bäckerei-Kompanie 602:n ja viereisen Heerin kuljetuskomppanian miehet vuonna 1943 virkistysalueekseen, antaen kentälle mahtipontisen nimen Sportsbahn Feldmarschall Rommel eli Sotamarsalkka Rommelin urheilukenttä. Nimi oli kirjoitettu kentän portin ylälaudoitukseen. Sotamarsalkka Erwin Rommel oli sodan aikana kuuluisin saksalainen sotapäällikkö ja sotasankari lempinimellä “Erämaan kettu”. Rommel osallistui jossakin määrin Hitlerin salamurhayritykseen vuonna 1944 ja koska hän oli kansallissankari, Hitler antoi hirttämisen ja maineenmustaamisen sijaan hänelle mahdollisuuden tehdä itsemurha ja säästää siten perheensä ja perheen omaisuuden. Asiassa painoi myös se, että Rommelin nimi liitettynä Hitlerin salamurhahankkeeseen olisi ollut Hitlerille kiusallista ja varmasti olisi aiheuttanut kuohuntaa Saksassa. Rommelin kerrottiin kuolleen lentokonehyökkäyksessä saamiinsa vammoihin ja haudattiin kunniamenoin. Rommel itse ei koskaan käynyt Suomessa.

Rommelin kentän juhlalliset avajaiset olivat 18.7.1943. Ohjelmassa oli kahdeksan saksalaisen jalkapallojoukkueen välinen jalkapalloturnaus sekä kahden saksalaisen käsipallojoukkueen välinen ottelu. Kenraalieversti Eduard Dietl vihki kentän käyttöön ja jakoi parhaan pelaajan palkinnot. Kentällä järjestettiin muutamia jääpallo- ja jalkapallo-otteluja myös saksalaisten ja suomalaisten välillä. Kenttää ympäröi silloin koivuaita ja myös kenraalieversti Dietl istui joskus seuraamassa pelejä koivusta tehdyssä juhlakatsomossa. Parhaimmillaan otteluita saattoi katsoa jopa yli 1000 katsojaa. Seuraava isompi urheilutapahtuma kentällä oli 16.9.1943 järjestetty Wehrmacht sportfest, johon osallistui 18 eri yksiköiden joukkuetta.

Vuosina 1942, 1943 ja 1944 saksalaisten joukkojen urheilutoiminta sai vauhtia asemasotavaiheen ansiosta. Dietl oli innokas urheilumies ja halusi sotilaiden pysyvän virkistäytyneinä ja hyvässä kunnossa urheilun avulla. Tällä oli tietysti vaikutusta myös joukkojen mielialan ylläpitämisessä varsinkin kun sota itärintamalla kääntyi heidän kannaltaan huonoon suuntaan. Rommelin kentän tapahtumien ja talviurheilulajien lisäksi ainakin kesinä 1942 ja 1943 järjestettiin kenraali Ferdinand Schörnerin toimeksiannosta Pohjois-Lapissa saksalaisten joukko-osastojen välinen jalkapallon cup- muotoinen turnaus loppuotteluineen, käsipalloilun Tundra-Pokal -kilpailu ja monia muita urheilukilpailuja.

Rovaniemen kauppalan vuoden 1946 kunnalliskertomuksen mukaan kenttä oli varsin huonosti tehty, vino ja pehmeä hiekkakenttä, ja sen takia pölyinen – eli vanhaa vapaapalokuntavitsiä lainaten: “väärin sammutettu”. Kunnostettu kenttä on edelleen käytössä Kiirunan alueella. Rommelin kenttä on ainoa saksalaisajasta muistuttava paikannimi Rovaniemellä. Rommelin kentän nimi eli vuosikymmeniä vain paikallisten asukkaiden ja urheilua harrastavan nuorison suullisena perinteenä, koska kaupunki saksalaisajan menneisyyttä häveten ei hyväksynyt nimeämään asemakaavakarttaan ennen kuin 2000 -luvun alussa.

Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja

Tietoja

  • Katsottu: 1578
  • Latitude: 66.4969487135602
  • Longitude: 25.7585661493904

Palaute

Lähetä palautetta

Jaa reitti


QR