Hakutulos

Sicherheitsdientsin vankila

  • Sicherheitsdientsin vankila. Photo: A. Torvinen

    Sicherheitsdientsin vankila. Photo: A. Torvinen

Sicherheitsdientsin vankila

Olemme nyt Geologisen tutkimuslaitoksen kohdalla, jossa oli saksalaisten rakennusten portaita ja kaivantoja ennen tutkimuslaitoksen talon rakentamista. Alue oli lasten suosittu leikkipaikka, josta löytyi runsaasti sodan aikaista tavaraa. Tutkimuslaitoksen talon kohdalla oli saksalaisilla heidän omille vangeilleen tarkoitettu muuratuilla selleillä varustettu Sicherheitsdientsin eli turvallisuusviraston vankila. Alue oli piikkilanka-aidalla ympäröity. Tutkimuslaitoksen talon vieressä on säilynyt isohko pengeralue, jossa oli rakennuksia, joissa oli luonnonkivireunukset. Nämä voivat olla ehkä vankisellejä tai vartijoiden ja muun henkilökunnan huoneita. Rinteeseen on kaivettu kaiketi Lapin sodan aikainen taisteluhauta, joka on noin 50 m pitkä, keskellä ja pohjoispäässä on ilmeisesti ollut korsun paikka.

Sicherheitsdients eli SD oli Saksan SS :n johtajan Heinrich Himmlerin pahamaineinen tiedustelu- ja turvallisuusvirasto, jonka yhteydessä toimivat myös Geheime Staatspolizei eli Gestapo, Kriminalpolizei eli Kripo sekä Einsatzgruppet, jotka murhasivat mm. juutalaisia miehitetyissä Itä-Euroopan maissa. Tässä SD :n vankilassa oli vangittuna saksalaisia sotilaita, jotka olivat syyllistyneet rikoksiin Suomessa. Sinne on myös tiettävästi toimitettu myös vangiksi saatuja venäläisiä komissaareja kuulusteltavaksi ja todennäköisesti heidät on siellä myös teloitettu. Vankilassa ei luultavasti ollut kovin paljoa henkilökuntaa ja muutenkin SD:n ja Gestapon toiminta Rovaniemellä oli varsin vähäistä, eikä liittynyt mitenkään suomalaisiin siviileihin tai sotilaisiin. Enemmän heillä oli tehtäviä pohjoisessa Norjan rajan molemmin puolin.

Vankilan toiminnasta ei ole säilynyt asiakirjoja eikä suomalaisilla virkamiehilläkään ollut sinne asiaa, joten tiedot sen toiminnasta ovat vähäiset. Pullinpuolella nykyisen Valdemarin tontilla sijaitsi salaisen kenttäpoliisin eli Geheime Feldpolizei 735 :n majoitusalue. Salainen kenttäpoliisi oli nimensä mukaisesti Saksan armeijan eli Wehrmachtin salainen sotilaspoliisi, jonka tehtäviä oli muun muassa vastavakoilu, maanpetoksellisen toiminnan estäminen, vastapropaganda, sotilaskohteiden vartiointi ja avustaminen saksalaisten sotaoikeuksien rikostutkinnoissa. Salaisen kenttäpoliisin tiedetään myös suorittaneen joitakin pakoon yrittäneiden sotavankien teloituksia ja mahdollisesti he myös teloittivat SD :n vankilassa olleita komissaareja. Suomalaisiin heillä ei ollut mitään toimivaltaa, eivätkä he tietojen mukaan ole koskaan ylittäneetkään valtuuksiaan.

Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja

Tietoja

  • Katsottu: 970
  • Latitude: 66.4972727979856
  • Longitude: 25.752735823864

Palaute

Lähetä palautetta

Jaa reitti


QR