Hakutulos

3. Rasti: Yksilön identiteetti ja yksinäisyys (voimaantuminen)

  • Ounasvaaran koivu. Kuva: A. Torvinen

    Ounasvaaran koivu. Kuva: A. Torvinen

3. Rasti: Yksilön identiteetti ja yksinäisyys (voimaantuminen)

1 TUTUSTUTAAN YMPÄRISTÖN PUIDEN YKSILÖLLISYYTEEN

Mitkä ovat havupuita ja mitkä lehtipuita. Miten esimerkiksi havupuut ja lehtipuut eroavat toisistaan. Millaisia ominaisuuksia eri puulajeilla on.


2 OUNASVAARAN KOIVU

Tutustutaan valittuun koivuun kaikilla aisteilla. Tunnustellaan sitä, haistetaan sitä, katsotaan sitä tarkasti, pohditaan miltä koivu maistuisi, mitä koivu on kuullut vuosien varrella ollessaan tässä paikassa. Perustellaan, miksi juuri tämä koivu on ainutlaatuinen ja arvokas yksilö.


3 OTETAAN KOIVUSTA VALOKUVIA

Kamerana toimi oikean ja vasemman käden peukalot ja etusormet, jotka ovat auki eli kaukana toisistaan. Kuvattava kohde laitetaan/suunnataan niiden väliin. Valokuva saadaan otettua, kun katsotaan näiden sormien läpi kohdetta ja napsautetaan molempien käsien sormet hetkeksi kiinni ja sitten ne taas aukaistaan, kun valokuva on otettu. Valokuvia voidaan ottaa läheltä, kaukaa, sivusta oikealta tai vasemmalta, alhaalta, ylhäältä. Koivusta jokainen ottaa 3-4 erilaista valokuvaa. Tämän jälkeen jokainen valitsee ottamistaan valokuvista yhden muille ja kertoo muille, miksi juuri tämä valokuva on erityinen ja hänelle tärkeä.


4 KOIVUN TARINA

Keksitään yhdessä tai pareittain valitusta koivusta Koivun tarina. Mistä koivu on tähän tullut, mitä koivulle on tapahtunut ennen tätä, mitä haasteita/vaikeuksia koivu on kohdannut kasvaessaan koivuksi, miltä koivusta tällä hetkellä tuntuu. Mitä kaikkea koivu on tässä ympärillä nähnyt. Mitkä ovat olleet huippuhetket hänen elämässään ja miksi. Mitä koivu haluaisi tehdä isona, mikä hänestä tulee, kun koivu on aikuinen. Millaisia unia koivu näkee ja kerrotaan niistä muille.


5 KOIVUUN KOHDISTUVAT UHAT / YKSINÄISYYS KÄSITELLÄÄN KOIVUN KAUTTA

Millaisia uhkia/vaaroja koivu voi kohdata eläessään. Puhutaan yksinäisyydestä. Tehdään koivuun kohdistuvasta uhasta improvisaatio tai still-kuva. Sitten keskustellaan lisää yksinäisyydestä. Joku eläytyy koivuksi ja kertoo muille, miltä tuntuu olla yksin, miten se vaikuttaa koivun elämään. Kaikki voi vuorollaan halutessaan olla koivu ja mennä ryhmän eteen kertomaan tuntemuksistaan.


6 LUETAAN OUNASVAARAN KOIVU SADUN KOLMAS OSA

“Mutta Ounasvaaran monien havupuitten joukossa kasvoi pienen pieni koivu. Mikä äkkituulenpuuska lieneekin lennättänyt siemenen sinne, sitä ei kukaan tiennyt, mutta siellä se vain kasvoi yksinäisenä ja orpona monien havupuitten keskellä.”


7 KOIVUN SIEMEN LENTÄÄ TUULESSA

Jokainen menee muna-asentoon koivun siemeneksi. Kuvitellaan, että tuulee ja lopulta siemen lähtee lentämään tuulen mukana, sitten tuuli vie siementä ja siemen lopulta putoaa maahan ja jää siihen paikoilleen. Tämä kaikki voidaan toistaa useampaan kertaan, tuulen voimakkuuden vaihdellessa.


8 KOIVUN KASVAMISEN VAIHEET

Siemen – juuret – runko – oksat – lehdet. Toistetaan useaan kertaan ja kasvetaan erilaisiksi koivuiksi joka kerta. Kasvaminen tapahtuu siten, että ensin mennään maahan siemeneksi. Sitten noustaan pikku hiljaa ylöspäin, juuret (jalat) tuntevat maan (jaloilla voi tömistää maata, jotta se tuntuu jalkapohjissa), sitten noustaan kokonaan ylös, vartalo toimii puun runkona. Runkoon tulee oksat käsiä/sormia heiluttamalla, lopulta pääoksat oikea ja vasen käsi jäävät paikoilleen koivun ominaisella tavalla eli, miten haluat toteuttaa pääoksien asennot. Pienet oksat (sormet) voivat mennä/vääntyä erilaisiin asentoihin. Koivun lehdet syntyvät, kun sormia poksautellaan/heilutellaan eri tavoilla ja lehdet ovat oksissa, kun sormet heiluttamisen jälkeen jäävät paikoilleen.


9 TUNNETILA KOIVU

Käydään koivun kautta läpi eri tunnetiloja. Aluksi käydään läpi koivun ikävä. Keksitään myös koivun tunnetilalle, joku syy, miksi koivu tuntee sitä mitä tuntee. Koivu pelkää, koivu suuttuu/on vihainen, koivu inhoaa, koivu nauttii, koivu hellii koiranpentua, koivu on iloinen. Keksitään yhdessä koivulle erilaisia tunnetiloja tai koivun tuntemuksia esimerkiksi koivu palelee, koivulla on kuuma, hikoilee.


10 KOIVUN UNELMAT

Pohditaan yhdessä mistä koivu unelmoi, mitä hän haluaa saada tulevaisuudelta. Tämä koivun unelmat kohta voidaan tehdä myös sanakertomuksena eli yksi osallistuja sanoo yhden sanan ja toinen jatkaa sitä ja sitten seuraava jatkaa ja näin tehdään lauseita, jotka kertovat Koivun unelmista. Vetäjä sanoo, kun on lopettamisen aika ja sanakertomukselle tehdään loppu. Vaihtoehtoisesti vetäjä voi ottaa ajan esimerkiksi 1 minuutti, jonka jälkeen sanakertomus tehdään päätökseen. Sanakertomus voidaan tehdä myös siten, että jokainen saa vuorollaan sanoa 2-4 sanaa ennen kuin toinen jatkaa siitä sanakertomusta eteenpäin.

 

11 MIELIKUVITUS KOIVU

Aluksi mennään omalle koivun kasvupaikalle ja muututaan koivuksi (tehdään koivun kasvamisen vaiheet: siemen-juuret-runko-oksat-lehdet). Ollaan paikallaan, mutta koivu haluaa lähteä liikkumaan. Koivut yrittävät liikkua, mutta juuret pitävä koivuja paikoillaan. Koivut ponnistelevat mutta eivät pääse liikkumaan. Jokainen koivu miettii paikallaan sitä, kuinka ihanaa olisi päästä liikkumaan ympäristöön. Koivut yrittävät uudelleen päästä liikkumaan. Kovien ponnistelujen jälkeen juuret eivät enää estä koivuja olemasta paikallaan. Jokainen koivu totuttelee nyt liikkumaan omalla persoonallisella tavallaan. Jokainen kokeilee erilaisia tapoja koivun liikkumiseen. Lopulta jokainen löytää oman koivun tavan liikkua. Sitten jokainen näyttää muille, miten tämä koivu liikkuu. Muut matkivat tätä. Sitten seuraava koivu näyttää, miten tämä koivu liikkuu ja muut seuraavat perässä. Näin käydään kaikki koivut yksi kerrallaan läpi. Sitten keksitään yhdessä, mitä koivu haluaa tehdä, kaikki on mahdollista. Sitten se yhdessä tehdään. Koivu haluaa esimerkiksi hyppiä trampoliinilla, uida, pelata jalkapalloa, syödä pullaa jne.


12 LOPUKSI

Tehdään lähekkäin koivun kasvaminen siten, että koivut kasvavat yhteen samaksi koivuksi. Vaihtoehtoisesti voidaan tehdä niin, että ensin kasvetaan paikallaan koivuiksi ja sitten yhdistytään pareittain yhdeksi ystäväkoivuksi. Voidaan tehdä niin, että yhdistytään kaikki yhdeksi isoksi ystäväkoivuksi.

Vinkit sadun käsittelyyn on tehnyt Mika Harjumaa.


Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja

Tietoja

  • Katsottu: 1006
  • Latitude: 66.5020605616895
  • Longitude: 25.7813763657123

Lähellä olevia kohteita

  • 2. Rasti: Vuodenajat, luonto ja värit
    “Kesäisin ja talvisin ovat Ounasvaara ja Pöyliövaara yhtä tasaisen kauniin vihreät kumpikin, mutta keväällä, kun yhtämittainen valo herättää lehtipuut, huomaat heti, miten erilainen on niitten kasvillisuus. Ounasvaara on keväällä yhtä tasainen vihreä kuin ennenkin, sillä se on aivan havupuitten peitossa, mutta Pöyliövaarassa näkyy vaaleita iloisia pilkkuja, herääviä lehtipuita. Katseella tarkkaillaan näkymää, mitä värejä siellä nähdään. Pohditaan yhessä, miten vuodenajat muuttavat tätä maisemaa...
  • 1. Rasti: Erilaisuus ja vastakohdat ympäristössä
    Laitetaan silmät kiinni, hengitetään rauhallisesti. Käydään aistit yksi kerrallaan läpi. Mitä korvat kuulevat? Mitä nenä haistaa?..

Palaute

Lähetä palautetta

Jaa reitti


QR